5e Column Iris Pruysen; Mijn week als topsporter

Het is maandagochtend. Gisteravond heb ik mijn tas gepakt voor twee dagen trainen op Nationaal Sportcentrum Papendal. Het is een dik uur rijden vanuit mijn huis. Daar train ik in het Paralympisch atletiekteam onder begeleiding van de bondscoach.


We doen een sprinttraining in de ochtend en een krachttraining in de middag. Beide trainingen duren ongeveer twee uur. Tussen de trainingen in ga ik lunchen, naar de fysiotherapeut, even liggen en weer wat eten. Na de krachttraining ga ik douchen, eten en ontspannen. Ik heb een leuk kamergenootje waarmee ik gezellig kan kletsen.

De volgende dag ontbijt ik in het sportrestaurant. Vandaag staan er weer 2 trainingen op het programma waaronder mijn favoriet: verspringen. In de middag doen we een conditietraining. Hierna ben ik moe en rij ik naar huis.

Op woensdag ben ik lekker thuis en heb ik maar één opdracht: uitrusten. Mijn dag bestaat uit een boek lezen, spieren rekken en boodschappen doen.

Donderdag en vrijdag ben ik weer op Papendal. Donderdag doen we een trap- en sprinttraining en in de middag een buikspiercircuit. Vrijdag doen we krachttraining en een sprongkrachttraining. Daarna ga ik weer naar huis. Op zaterdag ga ik naar Zandvoort voor een duintraining. Erg pittig maar ook een hele leuke afwisseling, het is er erg mooi. Zaterdagmiddag volgt er nog een buikspiercircuit en een serie lenigheidsoefeningen.

Daarna staan de zaterdagavond en zondag in het teken van rust. Gezellige dingen doen met vrienden en familie en lekker uitslapen.

Het atletiekteam bestaat uit verschillende mensen. Mensen met een prothese maar ook bijvoorbeeld kleine mensen of mensen in een rolstoel. We trainen zoveel mogelijk samen maar door de verschillende atletiekonderdelen soms ook apart. Het is een echt team.

Dit is voor mij inmiddels verleden tijd. Sinds een jaar ben ik gestopt met de topsport. Ik mis het wel af en toe. Het is de allerleukste baan, de hele dag met sporten bezig te kunnen zijn. Toch is het goed zo en geniet ik weer van andere dingen. Atletiek doe ik nog wel regelmatig omdat het zo leuk is.